További tartalmak

2023 Jan 18, 07:30
Huawei MatePad Pro 12.6 2022 (WGRR-W09) tablet magyar nyelvű használati útmutató...
Keresés
Korábbi cikkek
Február 2023 (4)
Január 2023 (26)
December 2022 (33)
November 2022 (25)
Október 2022 (23)
Szeptember 2022 (24)

Milyen láncfűrészt válassz?

2018 Ápr 10, 09:22    11 660

Milyen láncfűrészt válassz?

Milyen láncfűrészt válassz?


Ahhoz, hogy megkapjuk erre a pontos választ, sok szempontot kell figyelembe vennünk, például azt, hogy milyen célra szeretnénk azt használni. El kell döntenünk, hogy kerti gallyazásra, favágásra, tűzifa aprítási munkákra vagy erdőgazdálkodásra keresünk láncfűrészt.

Amennyiben zajérzékeny területen vagy zárt térben szeretnénk munkát végezni és csak kisebb-nagyobb ágak, cserjések ritkítására keresünk munkaeszközt, ahhoz elegendő egy maximum 35 cm hosszú vezetőlemezzel rendelkező elektromos vagy akkumulátoros láncfűrész is.

Ha fa építőanyagok vágására vagy tűzifa darabolására, illetve kisebb fák kivágására szeretnénk gépet találni, akkor nekünk minimum 40 cm vezetőlemez hosszal és maximum 4,5 kW teljesítménnyel rendelkező benzinmotoros mezőgazdasági láncfűrészre lesz szükségünk. Egyes modellek szerszám nélküli nyitható tankzárral rendelkeznek az egyszerű és biztonságos üzemanyag utántöltés érdekében.

A következő kategóriába sorolhatók a fakitermelési műveletekre (fadöntés, gallyazás és darabolás) kihegyezett, ipari láncfűrészek, amelyek rendkívül nagy erővel és teljesítménnyel bírnak (akár 6,4 kW teljesítmény), ráadásul a hosszú élettartamú légszűrendszerének köszönhetően, extrém terheléssel is megbirkózik. A felhasználási területük nem más, mint a fakitermelés és a fafeldolgozás, de alkalmas nagyobb átmérővel rendelkező tűzifák aprítására is.

Amennyiben magasan elhelyezkedő ágakat szeretnénk levágni vagy bozótosok ritkításához keresünk munkaeszközt, akkor egy magassági ágvágó láncfűrészre lesz szükségünk, amelyek benzinmotoros, akkumulátoros és elektromos meghajtással is kaphatók.

Elektromos, akkumulátoros vagy benzinmotoros?

Az elektromos láncfűrész nagyban korlátozza a mozgásterünket a hálózati kábel miatt, ráadásul, sokkal gyengébb erővel rendelkezik egy benzinmotoros géphez viszonyítva. Előnyei közé sorolhatjuk, hogy csendesebb, könnyebb, kisebb és nem utolsó sorban olcsóbb, ráadásul minimális karbantartást igényel.

Az akkumulátoros gépnél, az elektromos láncfűrésszel megegyező teljesítményre számíthatunk, annyi különbséggel, hogy itt megkapjuk azt a mozgási szabadságot, amit a benzinmotoros gépeknél is. Fontos tudni, hogy a viszonylag rövid üzemidő miatt, nem érdemes ilyen géppel nagyobb feladatot bevállalni. Az akkus gépeket kisebb átmérőjű tűzifa darabolásra, valamint asztalos és ácsmunkára ajánljuk.

Ha benzinmotoros láncfűrészre esne a választás, akkor az alábbiakat tanácsos szem előtt tartani. A mobilitás mellett a benzines láncfűrész, jóval erősebb motorral rendelkezik, amelynek köszönhetően olyan feladatokkal is elboldogul, ahol egy elektromos láncfűrész már csődöt mondana.

Jó, ha azzal is tisztában vagyunk, hogy minél hosszabb a láncvezető és erősebb a motor, a gép annál nagyobb és nehezebb lesz, valamint annak függvényében a vibráció is nőni fog, ezért a nagyobb teljesítménnyel bíró gépeket nehezebb kezelni, így azokat inkább tapasztaltabb felhasználóknak ajánljuk.

A benzinmotoros láncfűrészek további előnye, hogy több változat is megtalálható belőle, mint például kővágó gép, (beton, terméskő és falazókő vizes vágására), mentőfűrész (mentési és tűzoltási munkákhoz), Carving vagy magassági ágnyeső.

Létfontosságú védőfelszerelések

A biztonságos munkavégzés érdekében a láncfűrésszel végzett munka során elengedhetetlen az előírásoknak megfelelő védőfelszerelések használata, lássuk melyek is ezek.

A fák kivágásakor életet menthet egy erdészeti védősisak, javasolt olyan típust választani, amely fülvédővel is fel van szerelve. A munkavédelmi kesztyű pedig védelmet nyújt az esetleges vágások ellen és nem utolsó sorban biztosabb fogást biztosít.

Amennyiben nagyteljesítményű benzinmotoros láncfűrészt használunk, hallásunk épségének megőrzése érdekében erősen ajánlott a fülvédő használata. A biztonság növelése érdekében érdemes egy vágásvédelemmel ellátott nadrág beszerzése is.

Ne feledkezzünk el egy strapabíró, hosszú élettartamú anyagból készült, mellékzsebekkel ellátott kabátról, valamint egy munkavédelmi szemüveg beszerzéséről sem, amely megvédi szemünket a faforgácstól és a portól.

Nem utolsó sorban fontos a megfelelő vágásvédelemmel ellátott cipő használata, amely azon kívül, hogy megvédi lábunkat az esetleges sérülésektől, csúszásmentes talppal is rendelkezik.

Ha biztosra akarunk menni, akkor vásárláskor mindenképp megéri a magasabb árral rendelkező, ipari kategóriába sorolható gépet választanunk, még akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy azt csak párszor fogjuk használni.

 
Ezt láttad már?
Mozilla Firefox 37.0.1 (magyar) A Mozilla Firefox az egyik legmegbízhatóbb, ingyenes böngésző, amelynek tudását több ezer...
Online
Mozilla Firefox 45.0 (magyar) letöltés Mozilla Firefox 45.0  (magyar) A Mozilla Firefox az...
Online
Sportkocsi háttérkép válogatás letöltés 45. HD Full HD felbontású Sportkocsi háttérkép válogatás - 45. Te...
Online
Mozilla Firefox 35 (magyar) letöltés Mozilla Firefox 35 (magyar) A Mozilla Firefox az egyik...