További tartalmak
2018 Ápr 04, 20:10    1175
Samsung Galaxy S9 (SM-G960F/DS) okostelefon magyar nyelvű kezelési útmutató letöltés....
Keresés

Milyen fűnyírót válassz? A Megatool válaszol

2018 Ápr 05, 15:43    1216

Milyen fűnyírót válassz?

(Megatool.hu)

Milyen fűnyírót válassz? - A Megatool válaszol.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb fűnyírót, sok szempontot kell figyelembe vennünk, például tisztában kell lennünk a kert méretével, domborzatával és adottságaival, mert ennek függvényében tudjuk eldönteni, hogy benzinmotoros vagy elektromoshajtású fűnyírógépet válasszunk.

Benzinmotoros, akkumulátoros vagy elektromos… netalán automata?

Ennek eldöntésében sokat segít, ha tisztában vagyunk a terület nagyságával és adottságaival. Nyilvánvaló, hogy kisebb területekre 100 m2-ig, az elektromos fűnyíró is elegendő lehet, ami nem utolsó sorban környezetbarát, továbbá rendkívül csendes és csekély önsúllyal rendelkezik, így azt akár hölgyek is használhatják. A sok pozitív tulajdonság mellett olyan hátrányokkal is szembe kell néznünk, mint a viszonylag lassú munkavégzés, a kábel általi korlátozott mozgás, valamint a kisméretű fűgyűjtőtartály.

Érdemes szót ejteni a mechanikus fűnyírókról is, amelyek tökéletes megoldást nyújtanak a kisebb füves területek lenyírására. A kézi hajtásnak és a rendkívüli egyszerű működésének köszönhetően nem igényel különösebb karbantartást és üzemeltetése sem jár semmilyen költséggel, azonban a maximum 4 cm vágási magasság és a rendkívül kisméretű fűgyűjtőkosara miatt, alkalmazási területe erősen korlátozott.

Benzinmotoros fűnyírók a Megatool kínálatában

A benzinmotoros és az elektromos közé sorolhatjuk az akkumulátoros fűnyírókat, amelyek ötvözik a környezetbarát tulajdonságot a mozgás szabadáságával. Az akkus fűnyíró egyik hátránya, hogy az legfeljebb 120 perc üzemidőt biztosít számunkra egy töltéssel, ráadásul nem éppen a legolcsóbb megoldás.

Ha benzinmotoros fűnyíróra esne a választás, akkor az alábbiakat érdemes figyelembe venni. A gyorsabb, akadálymentesebb munka mellett a benzines fűnyíró nagyobb fűgyűjtővel rendelkezik, valamint önjáró változat is megtalálható belőle, amely jelentősen megkönnyíti a munkát, ha dombos részen kell füvet nyírnunk. A gép hátrányai közé sorolható a jóval hangosabb működési zaj és a nagyobb súly, viszont cserébe kapunk egy sokkal erősebb motort, amelynek köszönhetően olyan nehezen nyírható területen is alkalmazhatjuk, ahol az elektromos fűnyíró már csődöt mondana.

A robotfűnyíró

Természetesen a legkényelmesebb megoldásnak elsőre az automata, másnéven robotfűnyíró tűnne. A robotfűnyíró komolyabb változatai az önműködés mellett, számtalan kényelmi funkcióval rendelkeznek, mint például területi-, dőlésszög-, ütközés- és emelésérzékelők, zónák kialakítása, fűnyírás időintervallum, napok, napszakok beállításának lehetősége. Azonban a sok jó tulajdonság mellett fontos figyelembe vennünk azt is, hogy ezek a gépek csak kis alapterületű kertek ápolására alkalmasak (maximum 6 cm fűmagasságig), ráadásul viszonylag drága a beüzemelési költsége és jelenleg nem a legjobb ár/értéket képviseli.

A kert mérete és elrendezése

Az egyik legfontosabb tényező vásárlás előtt a kertünk méretén kívül, annak adottságai, mert ennek alapján tudjuk majd eldönteni, hogy mekkora vágásszélességű fűnyírót válasszunk. Elsőre a legnagyobb vágásszélességgel rendelkező gép lehetne a jó döntés, mert így hamarabb végeznénk a feladattal, azonban számolni kell azzal is, hogy egy kisebb, szűkösebb területű kertben szinte lehetetlen lenne egy ilyen géppel a mozgás.

Amennyiben tágasabb, akadálymentes területtel van dolgunk, abban az esetben bátran választhatunk minél nagyobb vágásszélességgel rendelkező fűnyírót vagy akár egy fűnyíró traktort is.

A kert mérete és elrendezése

A fűnyíró mérete

Fontos azon is elgondolkodni, hogy a kert méretét átgondolva mennyi időt szeretnénk tölteni a fűnyírással. A kisebb 32-38cm vágásszélességű gépekkel nem érdemes nagyméretű területeknek nekiesni, mivel azon kívül, hogy kisebb teljesítménnyel bírnak, kisméretű fűgyűjtő tartállyal is rendelkeznek, ennek köszönhetően gyakrabban kell azt üríteni, így jóval lassabb vele a munkavégzés és csak maximum 300m2 nagyságú gyepfelülettel képesek megbirkózni.

Amennyiben közepes méretnek számító 500-600 m2 közötti területről van szó, akkor 40-42 cm vágásszélességű fűnyírógép a tökéletes alternatíva. Az ennél is nagyobb gyepfelületek 600-1000m2 esetén pedig az 51 cm-es szélességű fűnyíró az ideális.

Amit érdemes fejben tartani, minél nagyobb vágásszélességgel rendelkező gépet választunk, az annál nehezebb súllyal bír. Ha pedig dombos terület nehezíti a dolgunkat érdemes az önjáró modellt választani, mert az ilyen gép jelentősen megkönnyíti a toláshoz szükséges erőkifejtést.

Fűgyűjtés, oldal vagy hátsó kidobás esetleg mulcsozás?

Ha szépen szeretnénk tartani kertünket, ajánlott a fűgyűjtős változatot választani, mert azon kívül, hogy szinte szép rendet hagy maga után, segítségével a pollenszétszóródás is jelentősen csökken, illetve kisebb lesz az esélye a kavicsfelverődésnek, sérülésnek.

Ha pedig a terület elhanyagoltabb vagy ritkábban van nyírva, nyugodtan választhatjuk az oldal vagy hátsó kidobású típust. A levágott füvet összegereblyézés után komposztként is felhasználhatjuk.

Fűgyűjtés vagy mulcsozas?

Léteznek olyan fűnyírók is, amelyek a levágott füvet mulcsozás után közvetlen visszajuttatják a talajra. Ezek a gépek egészen apróra vágják a kaszálékot, amit szétszórva tápanyagként juttatnak vissza a földbe. Ez a legkörnyezetkímélőbb fűnyírási módszer, de ne felejtsük el, hogy ebben az esetben gyakrabban kell majd vágni a füvet.

Fontos megjegyezni, hogy a mulcsozás esetén erősen ajánlott egy gyepszellőztető, gyeplazító gép beszerzése is.

Ha további tanácsra van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal, szakképzett munkatársaink szívesen állnak rendelkezésére üzleteinkben.

Nézd meg legújabb akciós fűnnyírógép ajánlatainkat, megújult webáruházunkban: https://megatool.hu/termekek/kertigep-kulter

Kövess minket a Facebook-on!: https://www.facebook.com/megaszerszam/

 
Ezt láttad már?
Mozilla Firefox 46.0 64-Bit  (magyar) A Mozilla Firefox az egyik legmegbízhatóbb, ingyenes böngésző, amelynek tudását...
Robinson Crusoe (The Wild Life) HD letöltés Full HD felbontású Robinson Crusoe...
Kari Jobe - I Am Not Alone (Élő) Az itt látható videóban Kari Jobe 2015-ös albumának a...
Lenovo Vibe K4 Note (A7010a48) magyar nyelvű használati útmutató Lenovo Vibe K4 Note (A7010a48) okostelefon magyar nyelvű...
Gmail 5.6.1 (magyar) letöltés Gmail 5.6.1 Android alkalmazás (magyar) letöltés A...