További tartalmak

2024 Feb 06, 07:30
Xiaomi Redmi Note 12 Pro 4G magyar nyelvű kezelési útmutató letöltés. Sokszor elhangzanak...
Keresés
Korábbi cikkek
Február 2024 (19)
Január 2024 (30)
December 2023 (29)
November 2023 (29)
Október 2023 (30)
Szeptember 2023 (24)

Milyen fűnyírót válassz?

2018 Ápr 05, 15:43    11 727

Milyen fűnyírót válassz?

Milyen fűnyírót válassz?


Ahhoz, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb fűnyírót, sok szempontot kell figyelembe vennünk, például tisztában kell lennünk a kert méretével, domborzatával és adottságaival, mert ennek függvényében tudjuk eldönteni, hogy benzinmotoros vagy elektromoshajtású fűnyírógépet válasszunk.

Benzinmotoros, akkumulátoros vagy elektromos… netalán automata?

Ennek eldöntésében sokat segít, ha tisztában vagyunk a terület nagyságával és adottságaival. Nyilvánvaló, hogy kisebb területekre 100 m2-ig, az elektromos fűnyíró is elegendő lehet, ami nem utolsó sorban környezetbarát, továbbá rendkívül csendes és csekély önsúllyal rendelkezik, így azt akár hölgyek is használhatják. A sok pozitív tulajdonság mellett olyan hátrányokkal is szembe kell néznünk, mint a viszonylag lassú munkavégzés, a kábel általi korlátozott mozgás, valamint a kisméretű fűgyűjtőtartály.

Érdemes szót ejteni a mechanikus fűnyírókról is, amelyek tökéletes megoldást nyújtanak a kisebb füves területek lenyírására. A kézi hajtásnak és a rendkívüli egyszerű működésének köszönhetően nem igényel különösebb karbantartást és üzemeltetése sem jár semmilyen költséggel, azonban a maximum 4 cm vágási magasság és a rendkívül kisméretű fűgyűjtőkosara miatt, alkalmazási területe erősen korlátozott.

A benzinmotoros és az elektromos közé sorolhatjuk az akkumulátoros fűnyírókat, amelyek ötvözik a környezetbarát tulajdonságot a mozgás szabadáságával. Az akkus fűnyíró egyik hátránya, hogy az legfeljebb 120 perc üzemidőt biztosít számunkra egy töltéssel, ráadásul nem éppen a legolcsóbb megoldás.

Ha benzinmotoros fűnyíróra esne a választás, akkor az alábbiakat érdemes figyelembe venni. A gyorsabb, akadálymentesebb munka mellett a benzines fűnyíró nagyobb fűgyűjtővel rendelkezik, valamint önjáró változat is megtalálható belőle, amely jelentősen megkönnyíti a munkát, ha dombos részen kell füvet nyírnunk. A gép hátrányai közé sorolható a jóval hangosabb működési zaj és a nagyobb súly, viszont cserébe kapunk egy sokkal erősebb motort, amelynek köszönhetően olyan nehezen nyírható területen is alkalmazhatjuk, ahol az elektromos fűnyíró már csődöt mondana.

Természetesen a legkényelmesebb megoldásnak elsőre az automata, másnéven robotfűnyíró tűnne. A robotfűnyíró komolyabb változatai az önműködés mellett, számtalan kényelmi funkcióval rendelkeznek, mint például területi-, dőlésszög-, ütközés- és emelésérzékelők, zónák kialakítása, fűnyírás időintervallum, napok, napszakok beállításának lehetősége. Azonban a sok jó tulajdonság mellett fontos figyelembe vennünk azt is, hogy ezek a gépek csak kis alapterületű kertek ápolására alkalmasak (maximum 6 cm fűmagasságig), ráadásul viszonylag drága a beüzemelési költsége és jelenleg nem a legjobb ár/értéket képviseli.

A kert mérete és elrendezése

Az egyik legfontosabb tényező vásárlás előtt a kertünk méretén kívül, annak adottságai, mert ennek alapján tudjuk majd eldönteni, hogy mekkora vágásszélességű fűnyírót válasszunk. Elsőre a legnagyobb vágásszélességgel rendelkező gép lehetne a jó döntés, mert így hamarabb végeznénk a feladattal, azonban számolni kell azzal is, hogy egy kisebb, szűkösebb területű kertben szinte lehetetlen lenne egy ilyen géppel a mozgás.

Amennyiben tágasabb, akadálymentes területtel van dolgunk, abban az esetben bátran választhatunk minél nagyobb vágásszélességgel rendelkező fűnyírót vagy akár egy fűnyíró traktort is.

A fűnyíró mérete

Fontos azon is elgondolkodni, hogy a kert méretét átgondolva mennyi időt szeretnénk tölteni a fűnyírással. A kisebb 32-38cm vágásszélességű gépekkel nem érdemes nagyméretű területeknek nekiesni, mivel azon kívül, hogy kisebb teljesítménnyel bírnak, kisméretű fűgyűjtő tartállyal is rendelkeznek, ennek köszönhetően gyakrabban kell azt üríteni, így jóval lassabb vele a munkavégzés és csak maximum 300m2 nagyságú gyepfelülettel képesek megbirkózni.

Amennyiben közepes méretnek számító 500-600 m2 közötti területről van szó, akkor 40-42 cm vágásszélességű fűnyírógép a tökéletes alternatíva. Az ennél is nagyobb gyepfelületek 600-1000m2 esetén pedig az 51 cm-es szélességű fűnyíró az ideális.

Amit érdemes fejben tartani, minél nagyobb vágásszélességgel rendelkező gépet választunk, az annál nehezebb súllyal bír. Ha pedig dombos terület nehezíti a dolgunkat érdemes az önjáró modellt választani, mert az ilyen gép jelentősen megkönnyíti a toláshoz szükséges erőkifejtést.

Fűgyűjtés, oldal vagy hátsó kidobás esetleg mulcsozás?

Ha szépen szeretnénk tartani kertünket, ajánlott a fűgyűjtős változatot választani, mert azon kívül, hogy szinte szép rendet hagy maga után, segítségével a pollenszétszóródás is jelentősen csökken, illetve kisebb lesz az esélye a kavicsfelverődésnek, sérülésnek.

Ha pedig a terület elhanyagoltabb vagy ritkábban van nyírva, nyugodtan választhatjuk az oldal vagy hátsó kidobású típust. A levágott füvet összegereblyézés után komposztként is felhasználhatjuk.

Léteznek olyan fűnyírók is, amelyek a levágott füvet mulcsozás után közvetlen visszajuttatják a talajra. Ezek a gépek egészen apróra vágják a kaszálékot, amit szétszórva tápanyagként juttatnak vissza a földbe. Ez a legkörnyezetkímélőbb fűnyírási módszer, de ne felejtsük el, hogy ebben az esetben gyakrabban kell majd vágni a füvet.

Fontos megjegyezni, hogy a mulcsozás esetén erősen ajánlott egy gyepszellőztető, gyeplazító gép beszerzése is.

 
Ezt láttad már?
Google Play Áruház (Play Store) 20.5.19 Android mobil alkalmazás letöltés Hiába indítod el többször is a Google Play Store...
Online
Sony Xperia 10 (I3113-I3123-I4113-I4193) magyar nyelvű használati útmutató   Sony Xperia 10 (I3113/I3123/I4113/I4193) okostelefon...
Online
Google Chrome for Android 119.0.6 (magyar) letöltés Google Chrome 119.0.6 Android alkalmazás letöltés. Stabil,...
Online
TV24 2.2 (magyar) letöltés TV24 2.2 (magyar) Android mobil alkalmazás letöltés A TV24,...
Online
Comodo Dragon 60.0 (magyar) letöltés Comodo Dragon 60.0 (magyar) letöltés A Google Chrome...