További tartalmak
2018 Nov 19, 12:13
Sztárban Sztár 2018.11.18. adás produkciói Lemaradtál róla? Vagy nem tudod még, hogy ki...
Keresés

Milyen fűnyírót válassz?

2018 Ápr 05, 15:43    1499

Milyen fűnyírót válassz?Milyen fűnyírót válassz?

Ahhoz, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb fűnyírót, sok szempontot kell figyelembe vennünk, például tisztában kell lennünk a kert méretével, domborzatával és adottságaival, mert ennek függvényében tudjuk eldönteni, hogy benzinmotoros vagy elektromoshajtású fűnyírógépet válasszunk.

Benzinmotoros, akkumulátoros vagy elektromos… netalán automata?

Ennek eldöntésében sokat segít, ha tisztában vagyunk a terület nagyságával és adottságaival. Nyilvánvaló, hogy kisebb területekre 100 m2-ig, az elektromos fűnyíró is elegendő lehet, ami nem utolsó sorban környezetbarát, továbbá rendkívül csendes és csekély önsúllyal rendelkezik, így azt akár hölgyek is használhatják. A sok pozitív tulajdonság mellett olyan hátrányokkal is szembe kell néznünk, mint a viszonylag lassú munkavégzés, a kábel általi korlátozott mozgás, valamint a kisméretű fűgyűjtőtartály.

Érdemes szót ejteni a mechanikus fűnyírókról is, amelyek tökéletes megoldást nyújtanak a kisebb füves területek lenyírására. A kézi hajtásnak és a rendkívüli egyszerű működésének köszönhetően nem igényel különösebb karbantartást és üzemeltetése sem jár semmilyen költséggel, azonban a maximum 4 cm vágási magasság és a rendkívül kisméretű fűgyűjtőkosara miatt, alkalmazási területe erősen korlátozott.

A benzinmotoros és az elektromos közé sorolhatjuk az akkumulátoros fűnyírókat, amelyek ötvözik a környezetbarát tulajdonságot a mozgás szabadáságával. Az akkus fűnyíró egyik hátránya, hogy az legfeljebb 120 perc üzemidőt biztosít számunkra egy töltéssel, ráadásul nem éppen a legolcsóbb megoldás.

Ha benzinmotoros fűnyíróra esne a választás, akkor az alábbiakat érdemes figyelembe venni. A gyorsabb, akadálymentesebb munka mellett a benzines fűnyíró nagyobb fűgyűjtővel rendelkezik, valamint önjáró változat is megtalálható belőle, amely jelentősen megkönnyíti a munkát, ha dombos részen kell füvet nyírnunk. A gép hátrányai közé sorolható a jóval hangosabb működési zaj és a nagyobb súly, viszont cserébe kapunk egy sokkal erősebb motort, amelynek köszönhetően olyan nehezen nyírható területen is alkalmazhatjuk, ahol az elektromos fűnyíró már csődöt mondana.

Természetesen a legkényelmesebb megoldásnak elsőre az automata, másnéven robotfűnyíró tűnne. A robotfűnyíró komolyabb változatai az önműködés mellett, számtalan kényelmi funkcióval rendelkeznek, mint például területi-, dőlésszög-, ütközés- és emelésérzékelők, zónák kialakítása, fűnyírás időintervallum, napok, napszakok beállításának lehetősége. Azonban a sok jó tulajdonság mellett fontos figyelembe vennünk azt is, hogy ezek a gépek csak kis alapterületű kertek ápolására alkalmasak (maximum 6 cm fűmagasságig), ráadásul viszonylag drága a beüzemelési költsége és jelenleg nem a legjobb ár/értéket képviseli.

A kert mérete és elrendezése

Az egyik legfontosabb tényező vásárlás előtt a kertünk méretén kívül, annak adottságai, mert ennek alapján tudjuk majd eldönteni, hogy mekkora vágásszélességű fűnyírót válasszunk. Elsőre a legnagyobb vágásszélességgel rendelkező gép lehetne a jó döntés, mert így hamarabb végeznénk a feladattal, azonban számolni kell azzal is, hogy egy kisebb, szűkösebb területű kertben szinte lehetetlen lenne egy ilyen géppel a mozgás.

Amennyiben tágasabb, akadálymentes területtel van dolgunk, abban az esetben bátran választhatunk minél nagyobb vágásszélességgel rendelkező fűnyírót vagy akár egy fűnyíró traktort is.

A fűnyíró mérete

Fontos azon is elgondolkodni, hogy a kert méretét átgondolva mennyi időt szeretnénk tölteni a fűnyírással. A kisebb 32-38cm vágásszélességű gépekkel nem érdemes nagyméretű területeknek nekiesni, mivel azon kívül, hogy kisebb teljesítménnyel bírnak, kisméretű fűgyűjtő tartállyal is rendelkeznek, ennek köszönhetően gyakrabban kell azt üríteni, így jóval lassabb vele a munkavégzés és csak maximum 300m2 nagyságú gyepfelülettel képesek megbirkózni.

Amennyiben közepes méretnek számító 500-600 m2 közötti területről van szó, akkor 40-42 cm vágásszélességű fűnyírógép a tökéletes alternatíva. Az ennél is nagyobb gyepfelületek 600-1000m2 esetén pedig az 51 cm-es szélességű fűnyíró az ideális.

Amit érdemes fejben tartani, minél nagyobb vágásszélességgel rendelkező gépet választunk, az annál nehezebb súllyal bír. Ha pedig dombos terület nehezíti a dolgunkat érdemes az önjáró modellt választani, mert az ilyen gép jelentősen megkönnyíti a toláshoz szükséges erőkifejtést.

Fűgyűjtés, oldal vagy hátsó kidobás esetleg mulcsozás?

Ha szépen szeretnénk tartani kertünket, ajánlott a fűgyűjtős változatot választani, mert azon kívül, hogy szinte szép rendet hagy maga után, segítségével a pollenszétszóródás is jelentősen csökken, illetve kisebb lesz az esélye a kavicsfelverődésnek, sérülésnek.

Ha pedig a terület elhanyagoltabb vagy ritkábban van nyírva, nyugodtan választhatjuk az oldal vagy hátsó kidobású típust. A levágott füvet összegereblyézés után komposztként is felhasználhatjuk.

Léteznek olyan fűnyírók is, amelyek a levágott füvet mulcsozás után közvetlen visszajuttatják a talajra. Ezek a gépek egészen apróra vágják a kaszálékot, amit szétszórva tápanyagként juttatnak vissza a földbe. Ez a legkörnyezetkímélőbb fűnyírási módszer, de ne felejtsük el, hogy ebben az esetben gyakrabban kell majd vágni a füvet.

Fontos megjegyezni, hogy a mulcsozás esetén erősen ajánlott egy gyepszellőztető, gyeplazító gép beszerzése is.

скачать dle 12.1
 
Ezt láttad már?
Mozilla Firefox 50.1.0 64-Bit (magyar) A Mozilla Firefox az egyik legmegbízhatóbb, ingyenes böngésző, amelynek tudását...
Huawei P20 (EML-L09-L29) magyar nyelvű használati útmutató Huawei P20 (EML-L09-L29) okostelefon magyar nyelvű...
TrackID - Music Recognition 4.6 letöltés TrackID - Zenefelismerő 4.6 Android mobil alkalmazás...
Opera 36.0 (magyar) letöltés Opera 36.0 (magyar) letöltés Megjelent a népszerű Internet...
Samsung Galaxy Gear S (SM-R750) magyar nyelvű használati útmutató Samsung Galaxy Gear S (SM-R750) okosóra magyar nyelvű...