További tartalmak

2024 Ápr 12, 07:30
Xiaomi Redmi Note 12S magyar nyelvű kezelési útmutató letöltés. Sokszor elhangzanak ezek...
Keresés
Korábbi cikkek
Április 2024 (28)
Március 2024 (40)
Február 2024 (26)
Január 2024 (30)
December 2023 (29)
November 2023 (29)

A tökéletes visszahívás technikája

2016 Júl 19, 17:48    12 003
A 100%-os behívás

A tökéletes visszahívás technikája


Folyamatos küzdesz azzal, hogy a kutyád halgasson rád és ne úgy viselkedjen mintha ott se lennél?

Nyugodj meg nem vagy egyedül! Ha az alábbi technikákat elsajátítod, biztos, hogy nagy változást fogsz tapasztalni.

Képzeld csak el, kedves gazdi, milyen bosszantó érzés, amikor egyszer csak megszólítod a kutyádat, hogy jöjjön vissza hozzád, és ő csak ott marad, mintha semmi sem történt volna. Még ha többször is próbálkozol, ő csak tovább sétál, akár még kaján vigyorral a fején. Ilyenkor sok gazdi azonnal indul utána, remélve, hogy visszaterelheti, bár ez általában nagy kihívást jelent, és gyakran csak a pórázra fűzve sikerül hazavinni.

De vajon mit gondol mindezekről a kutyád? Ő ezt csak egy játéknak látja, amit pórázra téve és hazahúzva ér véget. Ezért nem csoda, hogy nem igazán vágyik arra, hogy hallgasson a hívó szavadra.

Sok gazdi küzd a behívással vagy visszahívással, és ennek számos oka lehet. Egyik leggyakoribb ok, hogy egyszerűen nem érti, mit jelent a "Gyere ide!" vagy hasonló vezényszó, hiszen sosem tanította meg senki sem neki, mit is várnak ilyenkor a kutyától. Ez azt eredményezheti, hogy a kutya csak zavartan néz rád, és nem reagál a hívó szóra, mert egyszerűen nem érti, hogy mit kellene tennie.

A másik gyakori ok, ami egy kicsivel több odafigyelést igényel, az az, hogy a kutya nem tekint vezetőnek a gazdájára. Ha a kutya nem érzi, hogy a gazdi vezető szerepet tölt be, akkor nem fogja úgy érezni, hogy kötelessége reagálni a behívásra. Ezért fontos, hogy a gazdi megerősítse a vezetői pozícióját, és a kutya megértse, hogy az ő hívására mindig reagálnia kell. Ez a kölcsönös bizalom és együttműködés alapját képezi a gazdi és a kutya között

Ahhoz, hogy a behívás vagy visszahívás minden esetben sikeres legyen, elengedhetetlen, hogy kutyánk elfogadja minket vezetőjének, akinek a szavára minden helyzetben hallgatnia kell.

Amennyiben a vezetői és az együttműködő szerepek nincsenek megfelelően tisztázva, ez más területeken is problémákhoz vezethet az életünkben. Ezért kiemelten fontos az első lépés, hogy rendezzük ezeket a szerepeket és szerepjátékokat. Ez lehetővé teszi, hogy a kutya tudja, mikor és hogyan kell reagálnia a gazdi utasításaira, és segít abban is, hogy a mindennapi élet egyéb területein is könnyebben megértse és kövesse a gazdi irányítását. Ez a kölcsönös tisztelet és együttműködés segít abban, hogy a kutya és a gazdi együttműködő és harmonikus kapcsolatban legyenek egymással.

A másik nagyon fontos lépés, hogy megértesd kutyáddal, mit is jelent a hívás, és elhitesd vele, hogy ez egy szuper pozitív dolog.

Gyakran elkövetett hiba, hogy a gazdi csak akkor hívja vissza a kutyát, amikor véget ér a sétálás, a játék vagy a szaglászás, és már indulnának haza. Ezt a kutya természetesen nem fogja pozitív élményként értelmezni. Inkább a sétának, játéknak vagy a felfedezésnek élvezni kellene az egészét, és a visszahívást olyan módon kell beépíteni, hogy pozitív élményt jelentsen neki. Ez segít abban, hogy a kutya örömmel és gyorsan reagáljon a behívásra, hiszen tudni fogja, hogy jó dolgot fog kapni, ha követi a gazdi utasításait.

Hogyan is taníts meg kutyáddal, mit jelent a "Gyere ide!" parancsszó?

Behívás technika

Az első és legfontosabb lépés, hogy megszerettessük kutyánkkal a behívás gyakorlatát. Kezdjük a gyakorlást a lakásban, ahol kevesebb a zavaró körülmény, és a kutya könnyebben koncentrálhat ránk. Vigyünk magunkhoz egy nagy adag jutalomfalatot, például sajtot, apróra vágott virslit vagy párizsit, hogy motiváljuk kutyánkat.

Kezdjünk el mászkálni a lakásban, majd egy váratlan pillanatban guggoljunk le és mondjuk ki a kutyánk nevét, követve a behíváshoz használni kívánt vezényszót, például "Gyere ide!" vagy "Hozzám!". Fontos, hogy a vezényszót határozottan és meggyőzően mondjuk ki, hogy a kutya tudja, mit várunk tőle.

Amikor a kutya reagál a vezényszóra és hozzánk siet, dicsérjük meg és jutalmazzuk meg őt nagyvonalúan. Ezzel erősítsük a pozitív kapcsolatot a behívás és a jutalom között, hogy a kutya mindig örömmel és gyorsan reagáljon a hívó szavunkra. Ismételjük meg gyakran ezt a gyakorlatot, hogy a kutya számára természetes legyen a behívásra való reagálás, bárhol is legyünk vele.

Fontos, hogy ne a kutya nevét ismételgessük, mert ezzel csak a figyelmét hívjuk fel, és nem közvetítjük pontosan, mit szeretnénk tőle. Ehelyett kössünk hozzá egy vezényszót, ami egyértelműen jelzi neki, hogy mit várok tőle. Így könnyebben megérti és követi majd az utasításokat.

A legtöbb kiskutya a guggoló emberekhez azonnal odaszalad. Amint odafutott hozzánk, nagyon dicsérjük meg, kapjon egy jutalomfalatot és már lépjünk is el mellőle.

Fontos, hogy ne vidd túlzásba a simogatást, mert sok kutya besokallhat tőle, és elveszítheti a lelkesedését. Inkább lépj pár lépést arrébb, és ismételd meg a feladatot. Ne gyakorolj egyszerre többször 4-5 alkalomnál, hogy kutyusod ne unatkozzon a feladattól, és a következő alkalommal is ugyanolyan lelkesen várja azt.

Ha kedvenced szeret játszani, néha lecserélheted a jutalomfalatot kedvenc játékára, hogy még motiváltabb legyen és lelkesebben szaladjon hozzád. Amikor már jól megy a gyakorlat, kicsit megnehezítheted a feladatot azzal, hogy elbújsz valahová, ahol a kutya nem lát téged, és onnan hívod. Így a behívást kombinálhatod egy kis játékkal, ami erősíti a kutyád hajlandóságát arra, hogy minden körülmények között reagáljon a hívó szóra.

Ha a lakásban már jól működik a kutya behívása, akkor elkezdheted gyakorolni külső terepen is. Kezdetben olyan helyet válassz, ahol nem érheti baleset, és lehetőleg kevés a zavaró tényező.!!

Az első pár alkalommal érdemes a kutya elengedését hosszú-vezetőn kezdeni, ami lehet egy 15-20m hosszúságú szárítókötél, szörfkötél, erősebb spárga (kutya méretétől, súlyától függ) amire felszerelünk egy karabinert, amit a nyakörvre kapcsolunk mint egy pórázt. Megfogjuk a végét és hagyjuk, hogy a kutya ezen a 15-20m-en belül bármerre mozogjon, szaglásszon, szaladgáljon. Egy idő után aztán mondjuk ki a kutya nevét és a már begyakorolt vezényszót.

Ha a kutya odajött hozzánk, akkor nagyon dicsérjük meg, simogassuk, kapjon egy jutalmat és azonnal adjuk ki neki a „Mehetsz” vezényszót, lépjünk el tőle és engedjük újra önállóan szaglászni, barangolni. Ezt ismételgessük a séta alatt többször és majd csak az utolsónál tegyük rá a pórázt és induljunk el haza. Így a kutya nem azzal fogja kötni a behívást, hogy vége a mókának.

Abban az esetben, ha a kutya nem reagál a hívásra, kezdjünk el a vele ellentétes irányba futni és közben hívjuk. A legtöbb kutya a távolodó gazdi látványára pánikba esik és azonnal utána szalad, de ha ez sem lenne elég, ott van a kezünkben a hosszú-vezető segítségnek, ilyenkor kicsit meghúzhatjuk a kötelet, hogy megindítsuk kutyánkat a megfelelő irányba.

Ha ezután odajön, ugyanúgy dicsérjük meg, mintha magától jött volna oda. Ha a kis rántásra sem reagál, egész egyszerűen bevontatjuk a kutyát a kötél segítségével és fontos, hogy a dicséret itt se maradjon el! A behívás akkor lesz tökéletes és minden helyzetben 100%-os, ha a kutya azt pozitív dologgal köti össze.

Behíváskor soha ne menjünk a kutya felé, mert kutyánk egy idő után hajlamos lesz azt gondolni, hogy a behívás azt jelenti, hogy a gazdi szalad utána. Ha muszáj érte mennünk, akkor közben már sose hívjuk, hogy ne kapcsolja össze a két dolgot. Ilyenkor egyetlen szó nélkül menjünk utána és tegyük pórázra.

Fontos, hogy ha egyszer kimondtuk a behívás vezényszavát, akkor mindenképpen hajtassuk is végre azt a feladatot, még akkor is, ha a behívásunk oka közben megszűnt (pl. futó jött felénk, kóbor kutyát láttunk, stb.). Kutyánknak azt kell megszoknia, hogy ha a gazdi egyszer kimondta a behívást, akkor ő azonnal siessen hozzá és ez alól nincsen kivétel.

Ha hűséges társunk minden helyzetből, minden körülmények között visszajön hozzánk, akkor elhagyhatjuk a hosszú-vezetőt és a jutalomfalatot is csökkenthetjük, de időnként azért nyugodtan lepjük meg egy kis finomsággal, így erősítve a behívás stabilitását.

Behívás erősítése

Az alábbi feladatokkal még biztosabbá tehetjük a gyakorlatot:

  • Játék, gyakorlás közben is hívjuk magunkhoz a már ismert vezényszóval és nagyon dicsérjük meg amikor odajön hozzánk.
  • Gyakoroljunk olyan területen is, ahol sok a zavaró tényező (pl. kutyafuttató) és itt használjunk az eddigieknél is hatásosabb jutalmat (pl.: apróra vágott máj, pizza szél, kutyakeksz - kinek mit szeret kiemelten a kutyája)
  • A behívás tempóját gyorsíthatjuk, ha megkérünk valakit, hogy fogja meg a kutyánkat (pórázon vagy a nyakörvénél) és elkezdünk tőle elfutni, miközben hangosan hívjuk és biztatjuk, hogy siessen utánunk. Amikor már elég messze vagyunk, akkor a segítünk elengedi a kutyánkat, aki mint a villám fog utánunk rohanni.
  • Ha a kutyánk séta közben nem mindig figyel ránk, bújjunk el egy bokor vagy fa mögé és várjuk meg, hogy elkezdjen keresni minket. Amikor látjuk, hogy kezd aggódni, akkor szóljunk neki és hívjuk magunkhoz. Garantáltan rohanni fog hozzánk, ráadásul ezzel a gyakorlattal elérhetjük, hogy fél szemmel mindig minket figyeljen.
 
Ezt láttad már?
Kaspersky Internet Security 2020 (magyar) A Kaspersky Internet Security 2020 egy olyan hatékony tűzfal, amely prémium védelmet...
Online
Mozilla Firefox 58.0.1 64-Bit (magyar) letöltés Mozilla Firefox (Quantum) 58.0.1 64-Bit (magyar) Megjelent...
Online
ESET NOD32 2023 16.0.26 32-Bit (magyar) letöltés ESET NOD32 2023 16.0.26 32-Bit (magyar) vírusirtó. Vírusos...
Online
Illumination: A kis kedvencek titkos élete (The Secret Life of Pets) HD letöltés A kis kedvencek titkos élete (The Secret Life of Pets) Ha a...
Online
Sony Xperia XA (F3111/F3113/F3115) magyar nyelvű használati útmutató   Sony Xperia XA (F3111/F3113/F3115) okostelefon magyar...