További tartalmak
2018 Júl 21, 17:46
Waterfox 56.2.2 64-Bit (magyar) ÚJ! A Waterfox az egyik legmegbízhatóbb, ingyenes Firefox...
Keresés

Szép új okosvilág – Kell-e félnünk a robotoktól?

2017 Május 13, 18:52    1683

(Hetek.hu)

Szép új okosvilág – Kell-e félnünk a robotoktól?

„Lehetséges, hogy néhány évtizeden belül a mesterséges intelligencia olyan módon múlja felül az ember szellemi kapacitását, amely, ha nem készülünk fel rá, kihívás elé állíthatja az emberiség azon képességét, hogy saját teremtményét irányítsa, és következésképpen akár azon képességét is, hogy saját sorsát kontrollálja, és biztosítsa a faj túlélését.”

Mindez nem egy tudományos-fantasztikus film prológusában, hanem az Európai Unió Jogi Bizottságának jelentésében szerepel, és hasonló megállapításokat fogalmaznak meg olyan feltalálók és tudósok is, mint Elon Musk vagy Stephen Hawking.

Ez lenne a jövő?


A mesterséges intelligenciával foglalkozó szakemberek szerint ugyanakkor sokkal célravezetőbb a rohamosan fejlődő „okosvilágot” az elektromossághoz hasonlítani. Vagyis a gépek lázadásától aligha kell tartani, mélyreható társadalmi és gazdasági változásokkal azonban érdemes kalkulálni.

A robotok a jövőben nem csupán az ipari szektorban vehetik át az embe-rek szerepét, hanem az adminisztrációban és a közigazgatásban is, sőt, akár az adóbevallásunkat is elkészíthetik. Az emberi munkanélküliség kompenzálására felvetett alapjövedelem sem jó megoldás, vélekedik Kertész-Farkas Attila, hiszen – erőfeszítések és életcélok hiányában – könnyen tömeges „elzüllés” lenne az eredménye. (Ennél életszerűbb a munkaidő csökkentése, mondjuk heti két-három napra.)

A másik veszélyforrást az az elképesztő mennyiségű adat jelentheti, amely a szép új „okosvilágban” a felhasználókról összegyűlik. „A célzott hirdetéseknél használt robotok már ma is tömérdek információval rendelkeznek rólunk. Ezzel kapcsolatban nemcsak az vetődik fel, hogy ezeket etikusan gyűjtik-e össze, hanem az is, hogy mire és hogyan használják fel. Ráadásul az okoseszközök révén ez az adatmennyiség napról napra nő.

A nagy kérdés, hogy az adatbiztonság vagy a szolgáltatás minősége...

Tovább a teljes cikkhez...

скачать dle 12.1
 
Ezt láttad már?
Google Play Áruház (Play Store) 5.2.13 Android alkalmazás letöltés A Google Play Store segítségével...
Magyar Angol szótár Free 1.0 Magyar Angol szótár Free 1.0  Android alkalmazás Új!...
Total Commander 9.0a (magyar) letöltés Total Commander 9.0a (magyar) letöltés Bonyolultnak és...
Huawei P9 Lite Mini (SLA-L02-L22) magyar nyelvű használati útmutató Huawei P9 Lite Mini (SLA-L02-L22) okostelefon magyar nyelvű...
Google Photos 3.9.0 (magyar) letöltés Google Photos 3.9.0 (magyar) Android alkalmazás letöltés A...