További tartalmak

2023 Nov 17, 07:30
Waterfox G6.0.5 (magyar) ÚJ! Te sem szeretnéd azt, hogy a Firefox adatokat gyűjtsön...
Keresés
Korábbi cikkek
December 2023 (2)
November 2023 (29)
Október 2023 (30)
Szeptember 2023 (24)
Augusztus 2023 (26)
Július 2023 (26)

Szép új okosvilág – Kell-e félnünk a robotoktól?

2017 Május 13, 18:52    11 956

(Hetek.hu)

Szép új okosvilág – Kell-e félnünk a robotoktól?


„Lehetséges, hogy néhány évtizeden belül a mesterséges intelligencia olyan módon múlja felül az ember szellemi kapacitását, amely, ha nem készülünk fel rá, kihívás elé állíthatja az emberiség azon képességét, hogy saját teremtményét irányítsa, és következésképpen akár azon képességét is, hogy saját sorsát kontrollálja, és biztosítsa a faj túlélését.”

Mindez nem egy tudományos-fantasztikus film prológusában, hanem az Európai Unió Jogi Bizottságának jelentésében szerepel, és hasonló megállapításokat fogalmaznak meg olyan feltalálók és tudósok is, mint Elon Musk vagy Stephen Hawking.

Ez lenne a jövő?


A mesterséges intelligenciával foglalkozó szakemberek szerint ugyanakkor sokkal célravezetőbb a rohamosan fejlődő „okos világot” az elektromossághoz hasonlítani. Vagyis a gépek lázadásától aligha kell tartani, mélyreható társadalmi és gazdasági változásokkal azonban érdemes kalkulálni.

A robotok a jövőben nem csupán az ipari szektorban vehetik át az emberek szerepét, hanem az adminisztrációban és a közigazgatásban is, sőt, akár az adóbevallásunkat is elkészíthetik. Az emberi munkanélküliség kompenzálására felvetett alapjövedelem sem jó megoldás, vélekedik Kertész-Farkas Attila, hiszen – erőfeszítések és életcélok hiányában – könnyen tömeges „elzüllés” lenne az eredménye. (Ennél életszerűbb a munkaidő csökkentése, mondjuk heti két-három napra.)

A másik veszélyforrást az az elképesztő mennyiségű adat jelentheti, amely a szép új „okos világban” a felhasználókról összegyűlik. „A célzott hirdetéseknél használt robotok már ma is tömérdek információval rendelkeznek rólunk. Ezzel kapcsolatban nemcsak az vetődik fel, hogy ezeket etikusan gyűjtik-e össze, hanem az is, hogy mire és hogyan használják fel. Ráadásul az okos eszközök révén ez az adatmennyiség napról napra nő.

A nagy kérdés, hogy az adatbiztonság vagy a szolgáltatás minősége...

Tovább a teljes cikkhez...

 
Ezt láttad már?
Samsung Galaxy Z Fold 2 5G (SM-G715FN/DS) okostelefon magyar nyelvű kezelési útmutató letöltés. Sokszor elhangzanak ezek a...
Online
LG 32LQ63006LA magyar nyelvű használati útmutató LG 32LQ63006LA Smart TV magyar nyelvű használati útmutató...
Online
Samsung Galaxy A70 (SM-A705FN/DS) magyar nyelvű használati útmutató Samsung Galaxy A70 (SM-A705FN/DS) okostelefon magyar nyelvű...
Online
Google Chrome for Android 117.0.5 (magyar) letöltés Google Chrome 117.0.5 Android alkalmazás letöltés. Stabil,...
Online
Szókereső 2.9.2 (magyar) letöltés Szókereső (Foxfun) 2.9.2 (magyar) Android játék letöltés....